Indiana Üniversitesi araştırması, beyinde karar alma sürecini yöneten tek bir merkez olmadığını ortaya koydu. Karar verme hissinin duyusal, motor ve çevresel etkileşimlerin sonucu olduğu belirtildi.
ABD'de yapılan yeni bir araştırma, beynin karar alma sürecinde merkezi bir yönetim mekanizmasının bulunmadığını gösterdi.
Indiana Üniversitesi Psikoloji ve Beyin Bilimleri Bölümü'nden Prof. Dr. Tom James, beynin karar alma sürecinin doğrusal bir sistem olmadığını savundu. Araştırmada, duyusal ve motor süreçlerin beyinde somut karşılıkları bulunurken, aralarında bağımsız bir karar verme merkezinin olmadığı belirtildi.
Prof. Dr. James, insanların davranışlarının beyin, vücut ve çevrenin etkileşimiyle şekillendiğini, karar vermenin günlük yaşamı açıklamak için kullanışlı bir kavram olsa da beyinde bu süreci yöneten tek bir merkezin olmadığını ifade etti.
James, bu görüşü desteklemek için çevresini algılayıp hareket eden basit robot örneğini verdi. Robotun bilinçli kararlar alıyormuş gibi görünebildiğini ancak içinde gerçek bir karar mekanizması olmadığını söyledi. İnsan davranışlarının da benzer şekilde merkezi bir denetleyici olmadan ortaya çıkabileceğini belirtti.
Uzmanlar, beynin kararları yöneten tek bir merkezi denetleyicisinin bulunmadığı ve bilişsel sinir biliminin gelecekte beden ve çevrenin davranışlara etkisine daha fazla odaklanması gerektiğini vurguladı.
KaynakHaber Merkezi