Emekli Tümamiral Yankı Bağcıoğlu, Türkiye’nin denizcilik politikalarının birleşik bir devlet politikası olarak yönetilmesi gerektiğini söyledi. Doğu Akdeniz’de Münhasır Ekonomik Bölge ilanının değerlendirilmesini ve Denizcilik Bakanlığı kurulmasını önerdi.
Emekli Tümamiral Yankı Bağcıoğlu, deniz ticareti, balıkçılık, gemi insanları, denizcilik eğitimi, limanlar, tersaneler, deniz emniyeti ve deniz kaynaklarının yönetiminin kopuk politikalarla yürütülmemesi gerektiğini belirtti. Bu alanların tek bir çatı altında toplanması için Denizcilik Bakanlığı kurulmasını önerdi.
Bağcıoğlu, Türkiye’nin denizlerdeki uluslararası hukuk çerçevesindeki egemenlik hakları ve ekonomik çıkarlarının korunmasının öncelikli olduğunu vurguladı. Doğu Akdeniz başta olmak üzere deniz yetki alanlarında araştırma, sondaj ve ekonomik faaliyetlerin etkin biçimde sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.
Balıkçılığın deniz ekonomisi için temel unsurlardan biri olduğunu kaydeden Bağcıoğlu, balıkçılık kaynaklarının korunması, yasa dışı avcılıkla mücadele edilmesi ve balıkçıların sosyal haklarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, Doğu Akdeniz’de Münhasır Ekonomik Bölge ilan edilmesinin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Gemi insanlarının çalışma ve sosyal güvenlik şartlarının iyileştirilmesi, deniz ticaret filosunun güçlendirilmesi ve Türk bayraklı gemilerin artırılması gerektiği de açıklamada yer aldı. Deniz emniyetinin sağlanması için denetimlerin etkin yapılması, arama-kurtarma kapasitesinin artırılması ve denizcilik altyapısının güvenliğinin milli güvenlik kapsamında ele alınması gerektiği ifade edildi.
Son olarak, Bağcıoğlu, Türkiye’nin denizcilik politikalarının uzun vadeli, kurumsal ve bütüncül bir yapı altında yönetilmesi gerektiğini vurgulayarak, denizcilik alanında somut hedeflere dayalı sürdürülebilir politikaların uygulanmasını destekledi.
KaynakHaber Merkezi