Çin Bilimler Akademisi öncülüğündeki uluslararası ekip, evrende yıldız oluşum hızının 4,5 milyar yılda yarı yarıya düştüğünü, ancak temel yakıt olan nötr hidrojenin neredeyse azalmadığını belirledi.
Çin Bilimler Akademisi (CAS) ve DESI projesi kapsamında yapılan bir araştırmada, evrenin yaşlanmasıyla yıldız üretimindeki azalmaya yönelik yeni bulgular elde edildi.
FAST teleskobu kullanılarak 2,5 milyon galaksi üzerinde yapılan gözlemler, yıldız oluşum hızı ile nötr atomik hidrojen miktarı arasında beklenmedik bir uyumsuzluk olduğunu ortaya koydu. Yıldız oluşum hızı son 4,5 milyar yılda yaklaşık 2,5 kat azalmışken, nötr hidrojen yoğunluğu sadece 1,4 kat düşmüş durumda.
Bu durum, galaksilerde yıldız üretiminde kullanılan temel yakıtın tükenmediğini ancak yıldız oluşumunun azaldığını gösteriyor. Araştırmacılar, yıldızların nötr hidrojenden değil, onun moleküler hidrojen haline dönüşmesinden doğduğunu vurguladı. Galaksiler arasındaki gaz akışının azalması nedeniyle bu dönüşüm verimliliğinin düştüğü değerlendiriliyor.
Çalışma, Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa'dan birçok kurumun katılımıyla gerçekleştirildi ve evrenin yapısı ile galaksilerin evrimini anlamada önemli bir adım olarak kabul ediliyor.
KaynakHaber Merkezi