5 Eylül 2026, Cumartesi | 16:12:13


İncirdeki çıtırtı arı kalıntısı değil, doğal çekirdek kaynaklıdır
Tarih: 02-09-2026 08:22:10 Güncelleme: 02-09-2026 08:22:10 + -


İncir yerken hissedilen çıtırtının arı kalıntısından kaynaklandığı iddiası, doğadaki biyolojik süreçlerin yanlış yorumlanmasıdır. Uzmanlar, ticari incirlerde arı kalıntısı bulunmadığını ve çıtırtının meyvenin çekirdeklerinden kaynaklandığını açıkladı.

Paylas Facebook Twitter WhatsApp Telegram E-posta Tarih: 02-09-2026 08:22

İncirdeki çıtırtı arı kalıntısı değil, doğal çekirdek kaynaklıdır

Sosyal medyada sıkça paylaşılan "her incirin içinde ölü yaban arısı vardır" iddiası, doğadaki gerçek bir biyolojik sürece dayansa da eksik bilgi içeriyor. Uzmanlar, doğadaki yabanıl incir türleri ile pazarlardan alınan ticari incirler arasında önemli farklar olduğunu belirtti.

Bilim insanları, ticari incirlerin arıya ihtiyaç duymadan yetiştiğini ve çıtır dokunun ölü böceklerden kaynaklanmadığını vurguladı. Sosyal medyada yayılan bu iddia, doğadaki mutualizm adı verilen karşılıklı yarar ilişkisi yanlış yorumlanmasından kaynaklanıyor.

Doğadaki bazı yabanıl incir türleri, Agaonidae familyasından özel incir arılarına ihtiyaç duyar. Bu küçük arılar meyvenin içine girip tozlaşmayı sağlar. Ancak meyvenin salgıladığı fisin enzimi, arı dokularını tamamen sindirir ve organik yapıya dahil eder.

Pazarlarda bulunan kültür incirleri ise partenokarpik olup döllenmeye ihtiyaç duymadan meyve verir. Bu nedenle, incir yerken hissedilen çıtırtı arı kalıntısından değil, meyvenin kendi doğal çekirdeklerinden kaynaklanmaktadır.


KaynakHaber Merkezi

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
YUKARI